Sugen på att gå en kurs?
Som medlem i Motala BK får du tillgång till en mängd olika kurser och andra aktiviteter.


Hoppas att Ni hittar någon kurs som känns intressant. Vi tar gärna emot förslag på kurser, skicka ett mejl till Utbildningsansvarige
Mer info om kurserna och deras innehåll får Ni av respektive instruktör. Det går oxå att läsa lite info längre ner på sidan.

Våra kurser drivs i samarbete med Studiefrämjandet
Våra kurser drivs i samarbete med Studiefrämjandet

Information Covid-19
Vi vill även flagga för att restriktionerna även kan ändras åt andra hållet och kurser kan behöva flyttas/ställas in och hoppas att ni har förståelse kring detta.
Mer information kring SBK's verksamhet och åtgärder under coronapandemin kan ni läsa här:

https://www.brukshundklubben.se/kontakt/om-oss/coronapandemin/ ​​​​​​​

Kurser 2022

Förebyggande friskvård - balansboll - FULLSATT
Vi träffas på klubben (i klubbstugan) och jobbar med förebyggande friskvård, balans och corestärkande träning med hjälp utav våra balansbollar. 

Kursdatum 10/11 (kl 17:30-19:30), 20/11, 27/11 och 11/12 (kl 15:30-17:30)
Kursavgift 800kr
Instruktör Åsa Engström, certifierad balansbollsinstruktör
Anmälan mejlas till asa.engan@hotmail.com
I Din anmälan vill vi att Du skriver dina kontaktuppgifter samt personnummer, Hundens namn, ras, ålder, ev tidigare skador och gärna Era förväntningar/önskemål med träffarna.

Specialsök (röd kong) nybörjarkurs -  FULLSATT
Denna kurs vänder sig till er som vill börja träna specialsök (röd kong). Specialsök innebär att man lär hunden att söka och markera en specifik doft i olika miljöer.
Specialsök passar alla hundar och hundägare oavsett om man vill starta på SBK prov eller bara hålla det på aktiveringsnivå.


Kursdatum: 1/11, 15/11, 29/11, 13 /12 och 10/1
kl 18:00-20:00
Min 4, max 6 deltagare
Kursavgift 1700kr
Instruktör Barbro Ekenberg, SBK instruktör specialsök, tävlingsledare specialsök
Anmälan mejlas till barbro.ekenberg@hotmail.com

Specialsök (röd kong) nybörjarkurs - 1 plats kvar
Denna kurs vänder sig till er som vill börja träna specialsök (röd kong). Specialsök innebär att man lär hunden att söka och markera en specifik doft i olika miljöer.
Specialsök passar alla hundar och hundägare oavsett om man vill starta på SBK prov eller bara hålla det på aktiveringsnivå.


Kursdatum: 18/1, 1/2, 15/2, 1/3 och 15/3
kl 18:00-20:00
Min 4, max 6 deltagare
Kursavgift 1700kr
Instruktör Barbro Ekenberg, SBK instruktör specialsök, tävlingsledare specialsök
Anmälan mejlas till barbro.ekenberg@hotmail.com

Specialsök (röd kong) fortsättningskurs
Denna kurs vänder sig till er som tidigare gått nybörjarkurs i specialsök (röd kong). Specialsök innebär att man lär hunden att söka och markera en specifik doft i olika miljöer.
Specialsök passar alla hundar och hundägare oavsett om man vill starta på SBK prov eller bara hålla det på aktiveringsnivå.


Kursdatum: framskjuten
Min 4, max 6 deltagare
Kursavgift 1700kr
Instruktör Barbro Ekenberg, SBK instruktör specialsök, tävlingsledare specialsök
Anmälan mejlas till barbro.ekenberg@hotmail.com

Viltspår (nybörjare/mot anlagsklass)
Uppskjuten pga sjukdom

Viltspår (mot öppenklass/krav gk anlagsprov)
Helgkurs

Uppskjuten pga sjukdom

Clinics/Helgkurser 2022

Rallylydnad 2023 here we come!
Från 1 januari 2023 kommer nya regler och nya moment i Rallylydnaden, i samtliga klasser.
Vore det inte väldigt roligt att få gå igenom och träna på dessa en kväll hos oss tillsammans med en rallylydnadsdomare som har koll? Så att vi får lite koll och är förberedda inför 2023?  Jojomensan, precis vad vi också tycker!

Måndagen 28e november mellan kl 17:00-20:00 har vi bjudit in rallylydnadsdomare Kristin Wendel till klubben.

Hon kommer att gå igenom alla de nya momenten med oss, hur de ska utföras och hur de bedöms – Kristin kommer även att ha med sig banskisser med de nya momenten så att vi under kvällen får chansen träna på de nya momenten praktiskt med en domares ögon på oss – hon kanske även bjuder på lite tips och tricks

Max 20 platser varav 10 hundekipage – först till kvarn gäller!

Under kvällen kommer vi att servera soppa med bröd (Gulasch samt veg. Alternativ). Ange i Din anmälan om vilket alternativ som önskas.

Kostnad 150kr med hund, 100kr utan – betalas med Swish när du fått bekräftelse på plats

Anmälan skickas till ninavarblane@hotmail.com (glöm inte ange i Din anmälan om Du vill delta med hund samt vilken soppa du föredrar).

Hjärtligt välkomna!

FULLSATT
Motala & Vadstena BK’s Brukssatsning 2022/2023

En unik chans till en längre tävlingsinriktad kurs för Dig som vill börja träna och tävla bruks inom spår och/eller sök. Det här är en gemensam satsning på brukset som arrangeras av Motala och Vadstena Brukshundklubb tillsammans. Kursen leds utav Johanna, Stina och Nina - tre SBK instruktörer med mångårig erfarenhet av kurs- och tävlingsverksamhet, egen hundträning och tävling. Instruktörsledd kurs var tredje vecka och däremellan tränar vi tillsammans på den allmänna träningen på tisdagskvällarna på våra brukshundklubbar (Motala udda veckor, Vadstena jämna veckor).

Kursen kommer att hållas både på Motala och Vadstena Brukshundsklubbs klubbområden samt i skogarna runtomkring.

Under kursens gång kommer vi att fokusera på brukslydnadens alla delar, budföring, uppletande och specialerna spår och sök.

Den här kursen vänder sig till Dig som är beredd att lägga tid och engagemang på att utvecklas inom brukset tillsammans med Din hund och har som mål att komma ut på tävling. Egen träning mellan kurstillfällena kommer att krävas för att Ni ska kunna tillgodose er kursen på bästa sätt. Ni som ekipage ska ha ett påbörjat och/eller utvecklat samarbete och det bör finnas ett grundat intresse för belöningar hos hunden.

Förkunskapskrav:
• Hunden bör ha en god allmänlydnad, kunna umgås i grupp med andra hundar och personer samt ha ett påbörjat eller redan utvecklat intresse för belöningar.
• Föraren är villig att lägga engagemang och tid på egen träning mellan kurstillfällena.

Kurstillfällen:
24/10, 14/11, 5/12, 6/1, 29/1, 13/2, 6/3, 27/3, 17/4
(vardagskvällar kl 18:00-20:30, helgdagar kl 09:00-13:00)
med reservation för flytt av kurstillfällen beroende på väderläge

Minst 8 ekipage
Kursavgift 3200kr

Medlemskap i SBK krävs, du väljer själv om Du vill vara ordinarie medlem i Motala eller Vadstena – vi bjuder på delmedlemskapet i den andra klubben.
Är du ordinarie medlem i annan klubb än Motala eller Vadstena krävs delmedlemskap hos både Motala och Vadstena

Du mejlar Din anmälan till: ninna.wikstrom@telia.com

I anmälan uppger Du dina kontaktuppgifter, klubbtillhörighet, hundens namn, ålder och ras. Skriv gärna några rader och berätta om er själva; tidigare erfarenheter, vad ni har gjort hittills, något speciellt ni vill jobba vidare med (kanske en målbild?) och önskemål/förväntningar med kursen.
Anmälan är bindande.

Kursspecifika frågor ställs till:
 johanna_jervgren@hotmail.com
 

Hjärtligt välkomna till en maxad tävlingskurs
hälsar
Motala & Vadstena Brukshundklubb

UNGDOMSSATSNING
Framtidens hundförare – är det du?

Är du mellan 8-25år och vill lära dig mer om hund? Kanske har ni redan en hund i familjen som du kan träna med? Har ni kanske skaffat valp nyligen men inte vet vad ni ska hitta på? Då är kanske detta något för dig!
 

Hjärtligt välkommen till oss och vår ungdomssatsning!


Beroende på intresse så kommer Ni tillsammans med hundarna att få prova på rallylydnad, agility, spår, lydnad, parkour, specialsök och allmänlydnad – bara fantasin sätter gränser! Vi delar upp oss i grupper utefter ålder och erfarenhet.

Vi tränar på våra gräsplaner varav en av gräsplanerna är inhägnad samt i skogen runtomkring.
Du behöver oömma kläder och bra skor för uteaktivitet.
Hunden behöver koppel och godis/leksak.

Datum: 27/6, 11/7 och 21/7

(Fler träffar anordnas fortlöpande under sommaren och
hösten beroende på intresse och deltagarantal).


Träffarna är gratis!
Intresseanmälan mejlas till stina.magnas@telia.com


Allmän kursinformation

  • Du kontaktar respektive instruktör för att anmäla Dig till kursen Du är intresserad utav.
  • Medlemsskap och kursavgift ska vara betald senast en vecka innan kursstart. Detta för att vi ska hinna plocka in reserver ifall Du ångrat Dig ang. kursen.
  • Samtliga avgifter sätts in på Motala BK's plusgiro
    8 23 53-4.
    Märk Din inbetalning med namn och kurs.
  • Samtliga hundar som deltar på Motala BK's kurser och aktiviteter ska vara vaccinerade (och gärna försäkrade). Vaccinationsintyg visas upp vid första kurstillfället.
 
Vi vill gärna ha medhjälpare på våra kurser.
Är DU intresserad?
Hör av Dig till respektive instruktör

 

Information om våra kurser

Allmänlydnad
Här tränar vi grunden till fortsatt träning och allmän lydnad. Kontaktövningar, allmänlydnad, inkallning och hundmöten varvas med teori.
För många hundar är denna kursen mycket social- och miljöträning, att kunna jobba ihop med sin matte eller husse, med andra hundar vid sidan, och även utvecklas socialt. Att kunna fungera i grupp och lära sig nya saker ökar hundens självförtroende och gör hunden tryggare.  Vi jobbar mycket med kontakten och samarbetet mellan hund och ägare. 
 

Agility (nybörjare)
Kursens mål är att lära sig grunderna i agility, inlärning av hinder på rätt sätt, enklare hinderkombinationer, motivation/belöning och grundläggande handling. För dig som är intresserad av att börja träna (och kanske så småningom tävla) agility med din hund. Hunden måste vara minst 1år.

Agility (fortsättning)
Kursen för Dig som gått nybörjar/grundkurs i agility. Vi fortsätter jobba vidare med hinderkombinationer, motiverade hundar och handling.

Aktivitetspromenader
Vad ska jag o min hund göra idag ? Liten inspirationskurs för dig om hur man kan passa på att "aktivera" sin hund under promenaden. En trevlig kurs för Dig som inte har tävlingsambtitioner med Din hund utan bara önskar en trevlig och harmonisk vardag (självklart får även Du med tävlingsambitioner delta, men kursen är mer anpassad för "vardagshunden"). 
Målet med kursen är ett ökat samarbete, att skapa/stärka er relation och såklart att ha kul tillsammans med vovven i vardagen.
Viktigt att veta: promenaderna kommer att genomföras i varierad terräng, ibland med lite högre tempo och ca 3-6km långa. Tänk på lämplig klädsel och skor.


Balansboll
Rolig och förebyggande friskvårdsträning för hunden! Med hjälp av balansbollar hjälper vi hunden att träna upp sin coremuskulatur, de små lednära musklerna = förbättrad bålstabilitet.
Med en bra bålstabilitet så kan hunden hantera sin kropp på ett effektivare och starkare sätt och därmed minska risken för att skador. Hunden har mycket större chans att klara oförutsedda händelser utan att skada sig.
Även ” vanliga familjehundar” som inte tävlar eller tränar något speciellt har stor nytta av att träna upp sin core.
Just ”balansverktyg” av olika slag är optimala för denna träning.
Du får sakta och säkert börja ”bygga upp” din hund.
Kursen bygger på individanpassad träning. Det ger inte bara bålstabilitet utan även ökat självförtroende hos hunden i många fall.
OBS! Om Du behöver kursen i mer rehabsyfte vill vi att veterinär/fysioterapeut har godkänt detta. 

Unghund/slyngelkurs
Vad hände med den söta, följsamma lilla valpen? Han/hon varken hör, ser eller verkar bry sig om dig längre utan har förvandlats till trotsig tonåring. Det är ofta i åldern 8 månader - och fram till treårsåldern som våra hundar är riktiga slynglar. Vi kommer att jobba med att stärka er relation och kontakt, koppelträning, följsamhet, stadga, passivitet så att din hund lyssnar på dig trots att det är en massa spännande saker runt omkring. Allt som gör det enkelt att ha hund i vardagen. 

Valpkurs
Vi hjälper dig och din valp med roliga övningar, skapa kontakt och ha roligt med din hund. Vi tar tillvara valpens naturliga nyfikenhet, spontanitet och lekfullhet och läggar grunden för dig och din valps relation. Lättsamma, roliga övningar i kontakt, följsamhet, koppelträning, hälsa fint, kroppshantering och inkallning samt ev. tillfälle till lek för valparna.

Rallylydnad (nybörjarklass)
Rallylydnad är en relativt ny hundsport som vuxit sig otroligt stor och populär på väldigt kort tid. Det hela går ut på att man ska följa en bana med olika skyltar som anger vad man ska utföra vid respektive skylt. I nybörjarklassen handlar det till stor del om grundlydnad som ska utföras i en viss ordning som en domare har bestämt. På denna kurs lär vi oss alla nybörjarskyltar, vi kommer att prata om regler och hur en tävling går till. Inga direkta förkunskaper krävs, men man har stor nytta och försprång om man har en god allmänlydnad på sin hund (dvs tränat följsamhet, sitt, ligg och stanna) före kursstart. En perfekt kurs om du vill förbättra kontakten mellan dig och din hund!

Grunder för tävlingshunden
Här går vi igenom alla de viktiga grunderna som ni behöver för att få en bra start med er blivande tävlingshund oavsett vilken gren ni vill satsa på i framtiden! Vi lägger stort fokus på belöningsutveckling och hundens egen vilja och engagemang i träningen. Vi jobbar med grundövningar kring bland annat kontakt, följsamhet, fotposition, targets, stadga, självkontroll, bakdelskontroll, apporteringsgrunder mm.

Tävlingslydnad (inriktning startklass)
Det här är en kurs för Dig som är nyfiken på tävlingslydnad, för dig som har tävlingsambitioner och som är intresserad av att tävla i hundsportgrenen tävlingslydnad. Förutom rena moment- och detaljträningar kommer vi även att gå igenom rätt fokus och attityd hos hunden, belöningstekniker, förberedande signaler, transporter och kedjor. Hur går det till på tävling och hur anmäler man sig?
Kursen kräver god grundlydnad och en ambition från föraren att träna självständigt mellan kurstillfällena för att utvecklas till ett samspelt ekipage tillsammans med sin hund. 


Spårkurs
​Hundens nos är helt fantastiskt och hundarna älskar att använda den! Det finns många olika sätt att aktivera sin hund och spår är en oerhört populär och relativ enkel aktivitet. Det är väldigt lätt att genomföra själv och brukar vara väldigt uppskattad utav hunden. Om man skulle vilja så kan man även tävla i spår, t.ex i bruksgrenen spår (då tillkommer även en lydnadsdel), IPO (tillkommer även en lydnadsdel och en skyddsdel) och viltspår (blodspår).
​På vår kurs går vi igenom grunderna, dvs hur börjar man? Vi förare lär genom att lära oss lägga spår åt våra egna hundar men även åt varandra. Ingen hund är den andra lik och de använder sig utav olika tekniker i sitt spårarbete för att hitta till slutet. Ju mer variation vi får på våra spår, desto duktigare blir våra hundar (och även vi förare).
​Din hund kommer att tacka dig om du lär dig den här aktiviteten - och du lär dig hur du på ett enkelt sätt kan få en nöjd (och trött) hund.