Svenska Brukshundklubben

Runt om i Sverige finns idag ca 290 lokala brukshundklubbar och 18 rasklubbar. SBK har idag ca 70 000 medlemmar och är därmed en stark organisation med många olika inriktningar.

Brukshundklubben är en ideell organisation utan några politiska eller religiösa kopplingar. Vi har en ambitiös uppgift och våra huvudsakliga verksamhetsområden är utbildning, tävling samt utveckling av mentalt och fysiskt sunda hundraser. Alla som delar vårt intresse för hundar är välkomna.Gemensamt för alla är klubbens grundläggande värderingar och dessa fem grundstenar:

  • Vi ska sprida kunskap om hund.
  • Vi ska ha friska och funktionsdugliga hundar.
  • Vi ska ha hundar i människans tjänst.
  • Vi ska öka vår kunskap om hund.
  • Vi ska vara en aktiv organisation.

MOTALA BRUKSHUNDKLUBB

Är en lokalklubb under Svenska Brukshundklubben och har verkat i Motala sedan 1949.

För närvarande är vi ca 135 medlemmar i klubben i varierande åldrar. Allt från första-gångs-hundägaren, vardags-Svensson, den glada amatören till SM-deltagare i bruks och agility och nu även landslagsekipage i freestyle.

Klubbområdet ligger i Offerby, ca 2km utanför Motala på vägen mot Borensberg (R34).
Där förfogar vi över två träningsplaner, en agilitybana, en MH-bana samt klubbstugan och några uthus.

Klubbens huvudsakliga inriktning är kursverksamheten, våra kurser bedrivs av instruktörer som utbildas på likvärdigt sätt i hela landet efter uppgjorda kursplaner i SBK’s regi vilket flaggar för kvalitetssäkring.
Ett urval av Motalas kursutbud är: valpkurs, allmänlydnad, agility, rallylydnad, appell spår samt tävlingslydnad.

Klubben har även som mål att anordna helgkurser efter önskemål t.ex tävlingslydnad, agility, rallylydnad osv. Samt bjuda in gästföreläsare i diverse ämnen, såsom veterinärer, hundmassage, mental träning för tävlingsförare, foderspecialister, narkotikahundar och mycket mera.

Motala Brukshundklubb bedriver också tävlingsverksamhet i bruks, lydnad, agility och rallylydnad.

Är man intresserad av hundars mentalitet finns chansen att utbilda sig till figurant samt testledare, så att Du kan vara med och jobba med mentalbeskrivningar (MH ) eller mentaltest/korning (MT) av hundar. Klubben har en egen godkänd MH-bana och brukar anordna 1-2 mentalbeskrivningar/år.

Förutom SM-deltagare i bruks och agility, ekipage i Svenska landslaget i freestyle så har vi också medlemmar som är framgångsrika inom tjänstehundsverksamheten (försvarsmakten, räddningshundar m.m) och som gärna hjälper till med tips och råd om utbildning till de som är nyfikna på vad det kan innebära att utbilda sin hund till tjänstehund.

Det finns även medlemmar i klubben som är kunniga inom draghundsportens värld, där man kan få råd och tips på selar, träning och andra frågor som rör draghund.

Vi har en inhägnad agilitybana där man kan träna med sin hund lös (utan att vara rädd för att den ska rymma) och våra hinder är godkända för tävlingsverksamhet.

Klubben anordnar varje år en inofficiell utställning för alla raser, och i samband med denna även drive-in tävlingar i agility, lydnad och rallylydnad (alla inofficiella).

2008 och 2017 utsågs Motala Brukshundklubb till årets klubb utav SBK’s Östgötadistrikt.

Vår ambition är att Motala Brukshundklubb ska vara en aktiv klubb där alla känner sig välkomna, oavsett ras eller gren. Eftersom klubben drivs helt ideellt behöver vi all hjälp vi kan få, i stort som smått. Varje insats är lika värdefull och ju fler som hjälper till desto roligare blir det.

 

Välkommen till klubben för att träna, träffas och prata hund!